De Brasserij bestaat 25 jaar: ‘Soms hebben we vijf feestjes op een dag’

Als je binnenstapt in de verbouwde stadsboerderij van de Brasserij, heb je het gevoel alsof je bij familie langs gaat. En tóch sta je in een partycentrum waar soms feesten worden gegeven met 250 gasten. De familie Vaderloos runt de Brasserij nu 25 jaar en vertelt wat het geheim van hun knusse stadsboerderij is.

John en Wendy runden 25 jaar geleden nog samen met John zijn ouders een lunchroom op de Brabantse Turfmarkt. “We vonden het hartstikke leuk, maar we konden daar niet doorgroeien”, vertelt Wendy. Dus toen de vorige eigenaar van de Brasserij een keer binnen stapte en liet vallen dat hij zijn bedrijf wilde verkopen, bleek dat niet tegen dovemansoren gezegd. En zo gezegd begonnen 25 jaar geleden John en Wendy samen met (schoon)ouders en broer Michael de zaak. Inmiddels staan John en Wendy aan het roer en werken hun twee oudste dochters mee in de Brasserij. 

Steeds vernieuwen

Ze begonnen met hier en daar wat bruiloften en een verjaardag. “Langzaam werd het steeds drukker. We hebben elke keer een stukje verbouwd en mooier gemaakt”, vertelt Wendy. “Het begon met de uitbouw van de serre, een paar jaar geleden hebben we het terras erbij gemaakt en laatst hebben we nieuwe meubels gekocht. Zo blijven we elke keer vernieuwen, dat vinden we belangrijk.”

Feest tot diep in de nacht

Wendy en John zijn altijd aan het werk in de Brasserij. “John staat in de keuken, ik ben gastvrouw, doe de boekhouding en neem reserveringen aan. Toen de kinderen jong waren, was dat soms best een gedoe. Dan deed ik een feest tot 02.00 uur ’s nachts en bracht John de kinderen ’s ochtends naar school. Maar het gekke is: het voelt nooit als werken. We gaan gewoon naar de Bras.”

Dochters werken mee

De kinderen van John en Wendy zijn opgegroeid in de horeca – ‘hun wipstoeltjes stonden in de keuken’ – en hebben de liefde voor het vak meegekregen. “Onze oudste twee dochters Maaike en Anouk hebben de Hotelschool gedaan en werken inmiddels full time in de Brasserij. De jongste dochter Emma doet de middelbare Hotelschool.”

Het zit ‘m in de kleine dingen

Dat de hele familie meewerkt, is misschien wel de reden waarom iedereen zich zo thuis voelt bij de Brasserij. “Er is altijd een Vaderloos aanwezig”, vertelt John. “Ook al begint het om 11.00 uur met een verjaardag en stopt het om 02.00 uur met een bruiloft: we zijn er. We vinden het heel belangrijk dat gasten zich hier welkom voelen. Dat is ook wat we heel vaak terug horen: jullie hebben zulke vriendelijke, gastvrije bediening. En dat zijn natuurlijk niet alleen wij als familie, maar ook alle mensen die bij ons werken.” Waar dat hem in zit? “De kleine dingen”, vertelt Wendy. “Jassen aannemen bij ontvangst, even meelopen als oudere gasten het toilet niet kunnen vinden. Daardoor voelen mensen zich welkom.”

Sommige mensen komen hier al 25 jaar

Het is niet voor niets dat er soms meerdere partijen op een dag zijn. Wendy: “Mensen komen voor verjaardagen, babyshowers, barbecues, bruiloften, vergaderingen of voor een heerlijke lunch op het terras. We hebben verschillende ingangen en terrassen, dus mensen hebben geen ‘last’ van elkaar. Sommige gasten komen hier al 25 jaar: ze zijn hier getrouwd, houden verjaardagen, en vieren hier nu hun huwelijksjubileum. Dat vind ik zó bijzonder.”